onsdag 29 april 2015

Ett extra år i skolan kanske?

Jag läste i Lärarnas tidning som kom i veckan, där var en artikel om hur de i Danmark ger eleverna en valfri chans att gå ett extra år i skolan. Detta år ser inte ut som ett vanligt skolår, det handlar om att eleverna får flytta och bo på ett internat och här får de möjlighet att läsa ämnen som de har svårt för och kanske behöver lite mer övning i innan de går vidare till högre studier. Den pedagogiska tanken med skolan är "att ta till vara elevernas olika inlärningsstilar och att hela tiden försöka använda elevernas styrkor för att komma vidare" där fokus ligger på gemenskapen mellan eleverna och deras personliga utveckling. Men det är inte bara ett år för de som behöver hjälp, utan detta år kan vem som helst ta och det finns möjlighet att välja egna ämnen som man vill fördjupa sig i eller pröva på utöver de obligatoriska ämnena som är danska, engelska och matematik. Förutom att eleverna får mer ämneskunskaper så är det också en övning för det framtida vuxenlivet, de flyttar hemifrån och måste klara sig själva på ett helt annat sätt.

Jag blev väldigt intresserad av detta när jag läste om det och tänkte att vi kanske kunde ha något liknande i Sverige?  I Danmark riktar sig detta extra skolåret till elever mellan 14-18 år men skulle man inte kunna göra något liknande för yngre åldrar? Inte så stort att de måste flytta hemifrån men jag tänker på alla de elever som kämpar sig igenom skolan och aldrig riktigt känner sig redo för det nästa skolåret, finns det inget liknande man skulle kunna göra för dessa? Jag ser självklart problematiken med att vissa elever skulle gå ett extra år i skolan, några elever skulle kanske skämmas och känna sig dumma. Men i Danmark verkar det som att de har lyckats göra detta utan någon "dålig" stämpel, eftersom alla kan göra det och man har möjlighet till att välja ämnen man är intresserad av bara för att fördjupa sig och lära sig mer. Som sagt, självklar finns det negativa aspekter av ett extra skolår men jag tror att vissa elever skulle vilja göra det för att de kan bli bättre på det de redan kan, och vissa elever skulle vilja göra det för att få en extra chans att lära sig mer inom de ämne de har svårt för.

Vad tror ni?


3 kommentarer:

  1. Detta lät väldigt intressant! Jag tror att det skulle vara en god idé, särskilt för de elever som slutar högstadiet och varken vet ut eller in vad de vill göra i framtiden. Det är ett stort beslut att fatta i den perioden i livet där så mycket annat är upp och ner och att få en naturlig chans att känna efter vad som verkligen intresserar en, och kanske också ha en möjlighet att ta igen något man haft svårt för eller helt enkelt inte orkat med, tycker jag skulle vara toppen.
    Kanske kan som du skriver även något liknande fungera för de yngre. Hur skulle det kunna se ut? /Elisabeth

    SvaraRadera
  2. Intressant och spännande! Tror det kan funka väldigt bra i de åldrar som Danmark valt att erbjuda detta extraår. Som Elisabeth säger så har eleverna mycket att tänka på som det är i tonåren och att de får möjligheten att få ett till år på sig att reda ut sina tankar om vad de vill kan nog vara väldigt bra för många.

    Svårt att säga om det skulle kunna fungera i de yngre åldrarna dock.Känns lite som att förskoleklassen är det alternativ som finns just nu. Jag är också nyfiken på att höra hur du tänker att det skulle kunna fungera?

    //Amanda

    SvaraRadera
  3. Tycker också detta lät väldigt intressant och som en möjlighet för många! Är precis som Amanda skriver lite tveksam till om det skulle fungera i lägre åldrar, jag upplever att detta brukar vara ett känsligt och laddat ämne där precis som du skriver Ulrica eleverna kanske kan skämmas för att gå ett extra år. Men kan man hitta ett arbetssätt som visar eleverna att det inte alls är något fel att gå om ett år så tycker jag det låter som en toppenidé för de elever som behöver detta! :)

    SvaraRadera